Akademik Niyet Mektubunun kısaltması olan SOP, üniversiteye başvurunuzun son derece önemli bir parçasıdır. Kişisel Mektup “Personal Statement” olarak da adlandırılan SOP, kendinizi üniversiteye tanıttığınız ve onlara hakkınızdaki ilk kişisel izlenimi verdiğiniz yazıdır. Notlar ve uygunluk kriterlerinin yanı sıra, SOP sizin kendinizi gösterme ve iyi bir etki yaratma şansınızdır; bu yüzden bu yazıyı İngiltere Üniversiteleri için başarılı bir SOP yazmaya ayırdık.
SI-UK’nin SOP yazım hizmetini kullanmak istiyorsanız, bugün bizimle iletişime geçerek uzmanlarımızla görüşebilirsiniz.
SOP Yazma İpuçları ve Teknikleri
• Eğitim almak istediğiniz bölüme bağlı olarak, bir SOP yazmanın farklı yolları vardır. Ancak mektubun temel yapısı aynıdır.
• Sadece kısa ve ilgili bilgilerden oluşmalı ve 800-1200 kelime arasında olmalıdır.
• Açık, konuya yönelik, tutarlı ve düşünceler akıcı olmalıdır.
• Ters kronolojik sırada yazılmalıdır, yani bugünden başlayıp geçmişte yaptıklarınıza geri
dönülmelidir.
Niyet Mektubunun (Statement of Purpose) Yapısı
Niyet Mektubu net bir Giriş (Başlangıç), Gelişme (Gövde) ve Sonuç (Bitiş) oluşturan üç bölümden oluşmalıdır.
• Giriş: Bu bölümün ilgi çekici olması gerekir, böylece okuyucuların dikkatini çekerek daha fazla okumaları için ilham verir. İyi ve akılda kalıcı açılış ifadesi / cümlesiyle okuyucunun dikkatini çekmeyi hedefleyin.
• Gelişme: Bu bölüm hedefleriniz veya gelecekteki kariyer amacınız, iş tecrübeniz ve önceki eğitiminiz hakkında olmalıdır. İlgili üniversiteyi ve bölümü neden seçtiğinizi ve akademik hedefinizi nasıl gerçekleştireceğinizi açıklayın. Spor, edebiyat, müzik veya çevre koruma gibi gerçek ilgi alanlarınızı ve hobilerinizi burada paylaşın.
• Sonuç: Bu bölüm üniversitede eğitim alma isteğinize ve seçilen eğitim alanına nasıl uygun olacağınıza ve katkıda bulunacağınıza vurgu yaptığınız kapanış ifadesi / paragrafıdır.
Konuyla ilgili bilgileri paylaşın
Bir SOP aşırı samimiyet içermeyen bir dille, alakasız veya aşırı görünen konuları içermeden kişisel bir şekilde düzenlenmelidir. Bölüme geçmişten beri ilgi duymanızı tetikleyen bir anekdot veya olay ekleyebilirsiniz. Kariyer hedeflerinizden söz edin ve üniversitede seçtiğiniz alanda eğitim almanın hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını belirtin.
Neden İngiltere ve Neden O Üniversite?
Eğitiminizi neden İngiltere'de sürdürmek istediğinize dair birkaç satır eklemelisiniz. Daha sonra neden o ilgili üniversiteyi diğerlerine tercih ettiğinizi yazmalısınız. Başvurmadan önce üniversiteyi ve seçtiğiniz bölümü kapsamlı bir şekilde incelediğinizi göstermeniz gerekir, böylece üniversite aldığı yüzlerce başvuru arasından sizin başvurunuzu seçmeye mecbur kalır.
İntihal (Bilgi Hırsızlığı)
Üniversiteler intihal edilen bir SOP'yi derhal reddeder. İntihal kontrol sistemleri herhangi bir intihali anında yakalayacaktır. Bu nedenle asla, herhangi bir yerden bir bölümü kopyalayıp mektubunuza yapıştırmamalısınız. SOP'niz tam olarak kopya olmasa da, içinde size özgün olan bölümler yoksa üniversitelerin bunu kabul etmesi olası değildir.
Düzeltme
SOP'nizi yazmayı bitirdikten sonra, bir ara verin ve daha sonra gözden geçirilmek üzere geri dönün. Göndermeden önce çalışmanızı okuduğunuzdan emin olun. Cümle yapısı, dilbilgisi, tutarlılık ve doğru kelime bilgisi için çalışmanızı kontrol edin.
SI-UK ile İngiltere Üniversitelerine başvurun
Bu ipuçları ve teknikler ideal bir Kişisel Mektup (Personal Statement) yazmanıza yardımcı olacaktır. Kendiniz yazabileceğinizden emin değilseniz ve sizin için yazmamızı istiyorsanız, uzmanlarımızı ziyaret edin veya bugün SOP yazma hizmetimizden yararlanmak için ücretsiz danışmanlık randevusu alın.