Önceki yazımızda YLSY’nin ne olup olmadığından bahsetmiş, başvuru koşullarını irdelemiş ve burs imkanları ile üniversite tercihleri üzerinde durup yazımızı tamamlamıştık. Bu yazımızda da daha spesifik bilgilere yoğunlaşmayı planlıyoruz.
Öğrencilerimizin aklındaki sorulardan birisi Türkiye’de yüksek lisans yaparken YLSY imkanlarından faydalanma olanağı var mıdır? Ülkemizde yapmış olduğunuz yüksek lisansın devam edip etmediği veya bitirmiş ya da bırakmış olmanızın YLSY üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yurtdışına çıkmadan yüksek lisansınızı bitirebilirsiniz veya bitirmeden yurtdışına çıkabilirsiniz. Yurtdışına çıktığınız zaman kaydınızı sildirmenize gerek yoktur fakat dersler devam edemeyeceğiniz için de aktif halde kalamayacaktır. Yurtdışındaki okullardan yüksek lisans için kabul almanızın MEB ile hiçbir ilgisi yoktur bu tamamen başvurmuş olduğunuz okulun sizi tercih edip etmemesiyle alakalıdır. Bu durumda YLSY ile alakalı önemli bir uyarı da erkek adaylar için gelmektedir. Eğer erkek adaylar askerliğini yapmamışsa YLSY ile ikinci bir yüksek lisans yapma imkanı tanınmamaktadır ve bu nedenle doktora başvurusu yapmak durumundadırlar.
Geçtiğimiz yazımızda İngilizce puanı olmaksızın YLSY başvurusu yapılabileceğini ve yurtdışındaki okulların İngilizce puanı istediğinden bahsetmiştik. MEB’in düzenlemiş olduğu kurslar ile İngilizce seviyenizi geliştirebileceğinizin üzerinde de durmuştuk. Peki, bu kurslar hangi sürelerde ve ne şekilde verilmektedir? Eğer yeterli dil puanınız yoksa MEB’in açmış olduğu 12 aylık yurtiçi İngilizce kursları ile İngilizcenizi ilerletebilirsiniz. Bu kurslardan önce İngilizce seviyeniz ölçülmekte ve ona göre kurlar belirlenip eğitim verilmektedir. Bu yurtiçi eğitimin sonunda aşağıda vermiş olduğumuz tablodaki puan yeterliliklerine ulaşırsanız eğitiminizi 6 ay da yurtdışında devam ettirme imkanınız olacaktır. Eğer yeterli dil puanınız var ve direkt olarak yurtdışında dil eğitimi almak istiyorsanız sadece 6 ay yurtdışında dil eğitimi alma seçeneğiniz de bulunmaktadır.
Yurt Dışı Dil Kurslarına Katılabilmek İçin Gerekli Olan Puanlar |
|
Sınav Adı |
Seviye/Puan |
TOEFL – IBT |
79 |
TOEFL – PBT |
548 |
TOEFL – CBT |
211 |
CAE |
B |
CPE |
C |
FCE |
C |
PEARSON PTE Akademik |
71 |
IELTS |
6.0 |
TELC Deutsch GmbH ve Diğer Almanca Sınavlar |
B2 |
Gelelim bir diğer kafa karıştırıcı soruya “ YLSY’de eğitim süremiz ne kadar? “ Eğer öğrenciler MEB ve üniversiteler aracılığıyla gidiyorsa yüksek lisans + doktora süresi, kurumlar için ise yüksek lisans süresi olarak belirlenmiştir.
“Peki YLSY’yi kazandım artık burs aldığım kurumun kadrolu çalışanı sayılabilir miyim?” diyen öğrenci arkadaşlarımız için biraz üzücü bir cevabımız var. Ne yazık ki eğitiminiz tamamlanana kadar sadece burslu öğrenci konumunda olacaksınız. Fakat burslu öğrenci olarak geçirmiş olduğunuz günleri memuriyette saydırıp kıdeminiz için ilerlemede kullanabileceksiniz.
YLSY bursu kapsamında hangi harcamaları geri alabileceğinizden de biraz bahsederek konuyu bitirelim. YLSY kapsamında tüm okul masraflarınızı MEB ödemektedir. Bunun yanı sıra siz öğrenci arkadaşlara da aylık burs vermektedir. Ayrıca sağlık harcamalarınız ve bölümle ilgili harcamalarınızı da MEB’den alma imkanınız vardır. Ödemeler hakkında çıkarılan tebliğden dikkat çeken maddeler aşağıda sıralanmıştır:
- Gönderilen dilekçede Öğrenim aşaması, yapmış olduğu masrafın mahiyeti ve meblağı TL ya da döviz cinsinden belirtilmelidir.
– Dilekçeye TC kimlik numarası, mail adresi, güncel cep telefonu, açık ikamet adresi yazılmalıdır.
– Paranın ödenmesini istediği hesabın banka adı, ili, şubesi ve iban numarası(26 haneli) eksiksiz yazılmalıdır.
– Paranın ödeneceği hesap öğrencinin kendi adına olmalı, Türkiye’de ki bir bankanın TL hesabı olmalı. Başkasının hesabına kesinlikle para ödenmez. TC numaraları tutması lazımdır.
– Ek kredi kartıyla ödeme yapabilmeniz için kartın anne, baba ve eş üzerine olması gerekmektedir. Başka kişilere ait ek kartla yapılan harcamalar karşılanmamaktadır.
– Eğer öğrencinin yaptığı masraf başkasının kredi kartına ait ek kartla ödendiyse, ek kartın arkalı önlü fotokopisi ve kredi kartı sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi gerekecektir (Hesap ekstresi öğrencinin ismi adına değilse bu harcama şu isim adına yapılmıştır diye not düşülüp bankaya onaylatılması gerekiyor)
– Kredi kartı ile yapılan ödemelerde ekstrenin aslı olması ya da ekstrenin fotokopi veya internet çıktısı ise bankadan onaylı olacak şekilde getirilmesi gerekmektedir.
– Banka dekontu, vergi alındı belgesi veya tahsil alındı belgesinin ilgili kurumlardan alınan yerlerden tasdik ettirilmesi gerekmektedir.
– Masrafın yapıldığını gösterir belgede (fatura, dekont vb) ödemenin kimin adına yapıldığı, ödemenin tutarı, ödemenin para cinsi ve ödemenin ne için yapıldığı belirtilmelidir.
– Yurtdışında yapılan tez masrafları tebliğ gereği ataşelikçe karşılanacaktır. Tebliğe göre bakanlık bu harcamayı karşılamamaktadır.
– Harcama yurtdışında yapılmış ve öğrenci henüz yurtdışında ise harcamanın ataşelikten talep edilmesi gerekir eğer öğrenci kesin dönüş yapmış ise yapmış olduğu masrafların çeviri bürolarından ya da dil merkezlerinden çevirilerinin yaptırılarak dilekçe ile talepte bulunması gerekmektedir(harcamanın aslı yada tasdikli örneği ile).
– Gözlük cam çerçeve ücretlerinin 144 TL ye kadar olan kısmı ödenir ve gözlük reçetesinin de olması gerekmektedir.
– İlaç harcamalarında ilaç kupürü, faturası ve reçetesi olması gerekmektedir.
– Özel hastaneler sevk usul ve esaslara uyulduğu yani devlet hastanesinden sevk ettirilerek özel hastaneye gitmesi halinde tedavi masrafları sevk birim fiyatları dahilinde ödenebilecektir.
– Münferit olarak alınan uçak biletlerinin kesinlikle firmadan onaylı olması gerekmektedir.
– Kurum öğrencileri(TPAO, BOTAŞ, TCDD, DEVLET METEROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, ORMAN VE SU İŞLERİ BAK. , DEVLET SU İŞLERİ GEN MÜD, ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ) yapmış olduğu harcamaları ilgili kurumundan talep etmesi gerekmektedir.